12/05/13

hari ibu

Assalam my reader and good evening..alhamdulillah la wehh..baru hari ni boleh update blog sebab semalam internet buat hal lagi..payah betul, ntah apa la masalh nya, selalu buat masalah kat aku..err

What today?..hari ibu?..but bagi aku hari ibu setiap hari boleh kita sambut bukan hari ni je, esok pun still ada ada lagi kan?.emm..tu la orang kita, bukan semua la kan tapi sebahagiannya sahaja, masih terikut-ikut budaya orang kafir..err..

Hari ni (hari ibu) buat baik dengan ibu tapi esokkan buat jahat balik kat ibu kita, apa semua tu?..patut ke kita buat macam tu, aku tahu yang aku ni bukannya baik sangat tapi masih hormat ibu aku sebagai wanita yang melahirkan aku.

disebalik kisah Hari ibu 15 may iaitu makna sebenar Hari Ibu / Mother’s Day menurut Wikipedia : “One school of thought claims this day emerged from a custom of mother worship in ancient Greece, which kept a festival to Cybele, a great mother of Greek gods. This festival was held around the Vernal Equinox around Asia Minor and eventually in Rome itself from the Ides of March (15 March) to 18 March. The ancient Romans also had another holiday, Matronalia, that was dedicated to Juno, though mothers were usually given gifts on this day. In some countries Mother’s Day began not as a celebration for individual mothers but rather for christians.”

Maksudnya di sini ialah bahawa hari ibu juga merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.


Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda : “Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka”[Hadits Sahih - diriwayatkan oleh Imam Abu Daud R.H dalam sunannya, Imam Ahmad Bin Hanbal di dalam musnadnya Dan Imam as-Suyuti di dalam al-Jamie’ as-Shaghir, disahihkan oleh Al-Albani] wallahualam